Surówkę z marchewki i jabłka robię z nietypowymi dodatkami. Już nie wracam do klasycznego przepisu

Dodano:
Surówka z marchewki i jabłka Źródło: Shutterstock / Anticiclo
Surówka to ważny element obiadu. Można ją robić z różnych warzyw i owoców. U mnie dużą popularnością cieszy się zawsze surówka z marchewki i jabłka, którą ostatnio zaczęłam robić nieco inaczej niż zwykle.

Surówka to jeden z najzdrowszych elementów obiadu. Dodaje mu też smaku, soczystości i chrupkości. Dlatego nigdy nie powinniśmy rezygnować z jej przygotowania. Zwłaszcza, że surówki robi się zazwyczaj szybko i z niewyszukanych składników. W moim domu ostatnim hitem jest surówka z marchewki i jabłka z dwoma nieoczywistymi dodatkami. Smakuje rewelacyjnie.

Jak rozdrobnić składniki na surówkę?

Składniki na surówkę zwykle rozdrabnia się przy użyciu noża lub tarki. Jeśli chodzi o surówkę z marchewki i jabłka, składniki najlepiej jest zetrzeć na tarce. To jednak, na jakiej wielkości oczkach je rozdrobnicie, zależy już od waszych preferencji. Do wyboru macie średnie i duże oczka tarki. Gdy wiórki marchewki i jabłka będą mniejsze, surówka w naturalny sposób będzie bardziej soczysta. Grubsze wiórki ładniej zaś prezentują się na talerzu.

Jak zrobić oryginalną surówkę z marchewki i jabłka?

Jeszcze do niedawna surówkę z marchewki i jabłka doprawiałam sokiem z cytryny i cukrem i mieszałam z olejem. Teraz jednak nieco zmieniłam sposób jej przyrządzania. Miejsce oleju zajął jogurt naturalny, a do całości dorzucam orzechy włoskie. Dzięki nim surówka jest jeszcze zdrowsza i przyjemnie chrupiąca.

Przepis: Surówka z marchewki z jogurtem

Surówka z marchewki i jabłka z dodatkiem jogurtu naturalnego i orzechów włoskich

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • 2 marchewki
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich
  • cukier lub miód do smaku

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówJabłka i marchewki obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki. Skrop sokiem z cytryny, wymieszaj. Orzechy włoskie możesz podprażyć na suchej patelni. Wystudzone posiekaj.
  2. Wykańczanie surówkiDo marchewki i jabłka dodaj posiekane orzechy. Całość dopraw do smaku cukrem lub miodem. Wymieszaj z jogurtem naturalnym.

Jakie dodatki pasują do surówki z marchewki?

Surówka z marchewki lubi dodatki o kwaskowym smaku. Doskonale bowiem przełamuje on słodycz marchewki. Oprócz jabłka można więc do niej dodać np. cząstki pomarańczy. Zawsze warto doprawić ją sokiem z cytryny. Jednak marchewka świetnie też będzie komponowała się z porem czy selerem. Połączenia z tymi warzywami są wyraziste w smaku.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...